Frittata ze Szpinakiem, Fetą i Suszonymi Pomidorami

Wytrawna Frittata Ze Szpinakiem, Fetą i Suszonymi Pomidorami: Włoski Omelet Pieczony, Idealny na Szybkie i Sycące Śniadanie lub Brunch

Frittata to elegancka włoska alternatywa dla omletu – jest grubsza i pieczona w piekarniku. To danie jednogarnkowe, w którym składniki (warzywa, sery, mięso) są mieszane z jajkami. Kluczem jest rozpoczęcie smażenia na patelni żeliwnej lub innej, którą można bezpiecznie wstawić do piekarnika, co gwarantuje puszysty środek i złocisty wierzch.

Ocena
4.84 (144)
Czas
35 minut
Ilość porcji
4 porcje

Składniki

  • 8 dużych jajek (L)
  • 1/4 szklanki mleka lub śmietanki 18%
  • 1 mała cebula (drobno posiekana), 1 ząbek czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku (lub 100g mrożonego, rozmrożonego i osuszonego)
  • 50 g sera Feta (pokruszonego)
  • 3-4 kawałki suszonych pomidorów z oliwy (posiekane)
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub oregano)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie warzyw i piekarnika
Piekarnik nagrzej do $180^circ C$. Przygotuj żeliwną lub inną patelnię o średnicy ok. 24-26 cm, która nadaje się do użycia w piekarniku. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż 3-4 minuty do zeszklenia. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
2. Smażenie szpinaku i doprawianie bazy
Dodaj świeży szpinak (lub dobrze odciśnięty mrożony) i smaż, mieszając, aż całkowicie zwiędnie i odparuje nadmiar wody. Dopraw warzywa solą, pieprzem i tymiankiem. Warzywa nie mogą być mokre, ponieważ rozrzedzą masę jajeczną. Rozłóż je równomiernie na dnie patelni.
3. Przygotowanie i wlewanie masy jajecznej
W misce rozbij jajka, dodaj mleko (lub śmietankę) oraz szczyptę soli i pieprzu. Ubijaj trzepaczką tylko do połączenia składników – nie chodzi o spienienie. Do warzyw na patelni dodaj posiekane suszone pomidory i pokruszoną fetę (część fety możesz zostawić do posypania na wierzch). Wlej masę jajeczną na patelnię, upewniając się, że równomiernie pokrywa wszystkie warzywa.
4. Początkowe ścinanie na kuchence
Smaż frittatę na kuchence przez 3-5 minut, aż brzegi zaczną się ścinać, a masa jajeczna będzie ledwo ścięta do wysokości ok. 1-2 cm od spodu. Środek powinien pozostać płynny. Lekko potrząsaj patelnią, aby upewnić się, że masa nie przywiera.
5. Pieczenie i serwowanie
Przenieś patelnię do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15-20 minut, aż frittata będzie całkowicie ścięta, wyrośnie i lekko się zarumieni. Frittata jest gotowa, gdy włożony w środek widelec wychodzi czysty. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 5 minut, pokrój na kliny i podawaj bezpośrednio z patelni lub przełóż na talerz. Udekoruj świeżymi ziołami.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Klasyczna Shakshuka

Shakshuka (Jajka w Sosie)

5.75 (402)
Śniadaniowe Muffiny Jajeczne w Papryce

Muffiny Jajeczne w Papryce

5 (482)
Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

5 (301)
Jajka po Benedyktyńsku

Jajka po Benedyktyńsku

4.98 (218)
Domowa Granola Pieczona

Granola Pieczona

4.97 (435)
Jajecznica z warzywami

Jajecznica z warzywami

4.95 (180)
Francuskie Naleśniki Crêpes Suzette

Crêpes Suzette

4.93 (492)
Scones Szkockie z Żurawiną i Pomarańczą

Scones z Żurawiną

4.92 (315)
Puszyste Waffle Belgijskie

Waffle Belgijskie

4.92 (146)
Puszyste Pancakes Maślankowe na Zakwasie

Pancakes na Maślance z Zakwasem

4.9 (350)
Wegańskie Tofu Scramble

Tofu Scramble z Kurkumą

4.89 (172)
Tosty Francuskie z Chałki

Tosty Francuskie

4.89 (241)