Jajka po Benedyktyńsku

Idealne Jajka po Benedyktyńsku: Perfekcyjne Jajka w Koszulce, Chrupiące Muffiny Angielskie, Szynka oraz Klasyczny, Cytrynowy Sos Hollandaise

Jajka po Benedyktyńsku to klasyka brunchu. To danie składa się z trzech idealnie dopracowanych elementów: delikatnego jajka w koszulce, aksamitnego Sosu Hollandaise i lekko opieczonej babeczki (muffina angielskiego). Kluczem jest utrzymanie stabilnej emulsji w sosie i perfekcyjne ugotowanie jajka.

Ocena
4.98 (218)
Czas
30 minut
Ilość porcji
4 porcje

Składniki

  • 4 muffiny angielskie lub brioche (przekrojone)
  • 4 plastry szynki lub bekonu (smażone lub grillowane)
  • 4 duże świeże jajka (do koszulek)
  • **Sos Hollandaise:**
  • 3 żółtka (jajka L)
  • 125 g klarowanego masła (gorącego)
  • 1 łyżka soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • Sól, pieprz cayenne (do smaku)
  • **Do gotowania jajek:**
  • 1 łyżka octu winnego

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie Słupków (Muffin i Szynka)
Muffiny angielskie przekrój na pół i opiecz w tosterze lub na suchej patelni, aż będą chrupiące. Szynkę (lub bekon) delikatnie podsmaż, aż się zarumieni. Przełóż opieczone muffiny na talerze, na wierzchu ułóż po dwa plastry szynki. Odstaw w ciepłe miejsce.
2. Przygotowanie Sosu Hollandaise (Emulsja)
Żółtka i sok z cytryny umieść w metalowej misce. Ustaw miskę nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą (kąpiel wodna). Ubijaj trzepaczką, aż masa zgęstnieje, podwoi objętość i stanie się jasna (proces pasteryzacji). Zdejmij z ognia i wlewaj klarowane masło cienkim strumieniem, ciągle energicznie ubijając. Masło musi być gorące. Dopraw solą i pieprzem cayenne. Utrzymuj sos ciepły, ale z dala od bezpośredniego ciepła.
3. Gotowanie Jajek w Koszulce (Idealna Technika)
W szerokim garnku zagotuj wodę. Zmniejsz ogień, by woda tylko delikatnie "mrugała" (nie bulgotała). Dodaj łyżkę octu (ocet pomaga ściąć białko). Jajko wbij do małej miseczki. Wodę zamieszaj, tworząc delikatny wir. Wlej jajko do środka wiru. Gotuj 3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
4. Osuszanie i Ostatnie Przygotowania
Ugotowane jajko wyjmij łyżką cedzakową. Delikatnie osusz nadmiar wody na ręczniku papierowym. Jeśli chcesz uzyskać idealny kształt, możesz delikatnie przyciąć nitki białka nożyczkami.
5. Montaż i Serwowanie
Na każdym kawałku opieczonego muffina z szynką, połóż delikatnie jedno jajko w koszulce. Natychmiast polej całość obfitą łyżką ciepłego sosu Hollandaise. Możesz udekorować szczyptą pieprzu cayenne lub świeżym szczypiorkiem. Serwuj od razu, gdy sos jest jeszcze ciepły.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Klasyczna Shakshuka

Shakshuka (Jajka w Sosie)

5.75 (402)
Śniadaniowe Muffiny Jajeczne w Papryce

Muffiny Jajeczne w Papryce

5 (482)
Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

5 (301)
Jajka po Benedyktyńsku

Jajka po Benedyktyńsku

4.98 (218)
Domowa Granola Pieczona

Granola Pieczona

4.97 (435)
Jajecznica z warzywami

Jajecznica z warzywami

4.95 (180)
Francuskie Naleśniki Crêpes Suzette

Crêpes Suzette

4.93 (492)
Scones Szkockie z Żurawiną i Pomarańczą

Scones z Żurawiną

4.92 (315)
Puszyste Waffle Belgijskie

Waffle Belgijskie

4.92 (146)
Puszyste Pancakes Maślankowe na Zakwasie

Pancakes na Maślance z Zakwasem

4.9 (350)
Wegańskie Tofu Scramble

Tofu Scramble z Kurkumą

4.89 (172)
Tosty Francuskie z Chałki

Tosty Francuskie

4.89 (241)