Klasyczna Shakshuka

Tradycyjna Shakshuka – intensywnie aromatyczne jajka gotowane w gęstym sosie pomidorowo-paprykowym

Shakshuka to sztandarowe danie śniadaniowe kuchni Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki. Sycące jajka gotowane w aksamitnym, gęstym sosie z pomidorów, papryki, cebuli i aromatycznych przypraw to idealna propozycja na ciepły posiłek. Jest łatwa do przygotowania i zyskuje intensywny smak dzięki odpowiedniemu duszeniu sosu.

Ocena
5.75 (402)
Czas
45 minut
Ilość porcji
2 porcje

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 1 duża cebula (drobno posiekana)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
  • 1 puszka (400g) pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili (lub harissy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeża kolendra lub natka pietruszki do podania
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Sautéing bazy warzywnej
Na dużej patelni żeliwnej lub głębokiej patelni z pokrywką rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż przez 5-7 minut, aż cebula będzie miękka i szklista. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż kolejne 5 minut, mieszając, aż zmięknie.
2. Dodanie przypraw i koncentratu
Dodaj przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy: kumin, słodką paprykę i płatki chili (lub harissę). Smaż przez 1 minutę, stale mieszając – ten krótki proces, zwany toastowaniem przypraw, wzmocni ich aromat. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 1 minutę, by stracił surowy posmak.
3. Duszenie sosu do uzyskania gęstości
Wlej pomidory z puszki do patelni. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię i duś sos przez 15-20 minut. Sos powinien się wyraźnie zredukować, zgęstnieć i nabrać głębi smaku. W razie potrzeby, dodaj odrobinę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty.
4. Tworzenie dołków i dodawanie jajek
Używając dużej łyżki, zrób w sosie 4 niewielkie wgłębienia (dołki). Ostrożnie wbij po jednym jajku do każdego dołka. Ważne jest, aby żółtko pozostało w całości. Dopraw każde jajko szczyptą soli i pieprzu.
5. Gotowanie jajek
Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 8-12 minut. Czas zależy od pożądanej konsystencji: 8 minut da płynne żółtko i ścięte białko, 12 minut sprawi, że żółtko będzie lekko kremowe. Pilnuj, by sos nie przypalił się na dnie.
6. Serwowanie
Zdejmij patelnię z ognia. Posyp całość obficie świeżą, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Shakshukę podawaj bezpośrednio na patelni, z dodatkiem pieczywa, np. chleba pita lub bagietki, do maczania pysznego sosu.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Klasyczna Shakshuka

Shakshuka (Jajka w Sosie)

5.75 (402)
Śniadaniowe Muffiny Jajeczne w Papryce

Muffiny Jajeczne w Papryce

5 (482)
Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

5 (301)
Jajka po Benedyktyńsku

Jajka po Benedyktyńsku

4.98 (218)
Domowa Granola Pieczona

Granola Pieczona

4.97 (435)
Jajecznica z warzywami

Jajecznica z warzywami

4.95 (180)
Francuskie Naleśniki Crêpes Suzette

Crêpes Suzette

4.93 (492)
Scones Szkockie z Żurawiną i Pomarańczą

Scones z Żurawiną

4.92 (315)
Puszyste Waffle Belgijskie

Waffle Belgijskie

4.92 (146)
Puszyste Pancakes Maślankowe na Zakwasie

Pancakes na Maślance z Zakwasem

4.9 (350)
Wegańskie Tofu Scramble

Tofu Scramble z Kurkumą

4.89 (172)
Tosty Francuskie z Chałki

Tosty Francuskie

4.89 (241)