Saltimbocca z Szynką Parmeńską

Autentyczne Włoskie Saltimbocca alla Romana: Cienkie Plastry Cielęciny (lub Indyka/Kurczaka) Zrolowane z Szynką Parmeńską i Świeżymi Liśćmi Szałwii, Krótko Smażone, a Następnie Wykończone Szybkim Sosem na Bazie Białego Wina – Szybka, Elegancka Kolacja

Saltimbocca, co dosłownie oznacza "skacze do ust", to kwintesencja włoskiego minimalizmu: trzy proste składniki (mięso, szynka, szałwia) tworzą niesamowity smak. Kluczem jest cienkie rozbicie mięsa oraz odpowiednie deglasowanie patelni, co tworzy intensywny, winny sos. Szynka parmeńska jest wystarczająco słona, więc mięsa nie trzeba solić.

Ocena
4.92 (437)
Czas
20 minut
Ilość porcji
4 porcje

Składniki

  • 4 x 100 g cienkich kotletów z cielęciny (lub piersi indyka/kurczaka), 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 8 liści świeżej szałwii, 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml wytrawnego białego wina (np. Pinot Grigio)
  • Sok z 1/2 cytryny, czarny pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie Kotletów (Prawidłowe Rozbicie i Złożenie)
Mięso rozbij bardzo cienko (do ok. 3 mm). Na każdy kotlet połóż dwa liście szałwii, a na to plaster szynki parmeńskiej. **Kluczowy krok:** Aby utrzymać składniki razem, możesz je delikatnie przybić wałkiem lub przytwierdzić wykałaczką. Kotlety lekko oprósz mąką tylko od strony mięsa (nie od strony szynki). Mięsa nie solimy, ponieważ szynka parmeńska jest bardzo słona.
2. Smażenie (Krótko i Szybko)
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło. Układaj kotlety **szynką do dołu** (jest to kluczowe dla uwolnienia smaku i tłuszczu z szynki) i smaż na średnim ogniu przez **1-2 minuty**, aż szynka się zrumieni i stanie chrupiąca. Przewróć na drugą stronę i smaż mięso przez kolejne **30 sekund do 1 minuty** (cielęcina gotuje się błyskawicznie). Mięso powinno być cienkie i jasne. Wyjmij kotlety z patelni i odłóż na talerz.
3. Deglasowanie i Przygotowanie Sosu
Zmniejsz ogień pod patelnią. Wlej białe wino na patelnię, energicznie mieszając i zdrapując drewnianą łyżką wszystkie zrumienione resztki (tzw. *fond*) z dna patelni. Gotuj, aż wino zredukuje się o połowę (około 2-3 minuty). W międzyczasie dodaj sok z cytryny i świeżo mielony czarny pieprz. Ten prosty sos jest kluczowy dla Saltimbocca.
4. Finalizacja i Łączenie Smaków
Włóż kotlety z powrotem do sosu na patelnię i podgrzewaj tylko przez **30 sekund**, aby mięso się ogrzało. Wymieszaj, aby sos pokrył mięso. Upewnij się, że nie gotujesz mięsa w sosie, ponieważ Saltimbocca musi być serwowane natychmiast, gdy mięso jest wilgotne. Wyjmij wykałaczki (jeśli ich użyłeś).
5. Serwowanie
Saltimbocca podawaj natychmiast na ciepłym talerzu. Polej obficie winnym sosem z patelni. Tradycyjnie serwowane jest z prostym puree ziemniaczanym lub parowanymi warzywami (np. szparagami) lub risotto cytrynowym. Najlepiej smakuje, gdy jest zjedzone od razu.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Gulasz Węgierski Pörkölt

Gulasz Pörkölt

4.96 (114)
Ramen Tonkotsu z Chashu

Ramen Tonkotsu

4.94 (160)
Butter Chicken Murgh Makhani

Butter Chicken

4.94 (407)
Saltimbocca z Szynką Parmeńską

Saltimbocca

4.92 (437)
Papryki faszerowane komosą i fetą

Papryki faszerowane komosą i fetą

4.92 (238)
Pastitsio z Beszamelem

Greckie Pastitsio

4.92 (155)
Burgery z Czarną Fasolą

Burgery Roślinne

4.91 (429)
Japoński Ramen Tonkotsu

Kremowy Ramen Tonkotsu

4.91 (346)
Włoskie Saltimbocca z Cielęciną

Saltimbocca alla Romana

4.9 (489)
Tagine z Kurczakiem

Tagine Marokańskie

4.88 (252)
Kremowy kurczak po toskańsku w sosie śmietanowo-czosnkowym

Kremowy kurczak po toskańsku

4.88 (314)
Dorsz z Pesto Pistacjowym

Dorsz w Czerni

4.88 (218)