Pierogi z Kapustą i Grzybami

Tradycyjne Postne Pierogi Wigilijne z Delikatnym, Parzonym Ciastem i Intensywnie Grzybowym Farszem z Kiszonych Kapusty

Pierogi z kapustą i grzybami to absolutny klasyk na Wigilię. Sekret tkwi w elastycznym, parzonym cieście, które jest miękkie po ugotowaniu, oraz w farszu – duszona kapusta kiszona musi być idealnie miękka, a grzyby nadają mu dymnego, leśnego aromatu. Idealne na gorąco lub odsmażane.

Ocena
4.83 (204)
Czas
1 godzina 45 minut
Ilość porcji
Ok. 50-60 sztuk

Składniki

  • **Farsz:**
  • 800 g kapusty kiszonej, 50 g suszonych grzybów (borowiki/podgrzybki)
  • 1 duża cebula (drobno posiekana)
  • 3 łyżki oleju/masła roślinnego, sól, pieprz, majeranek (do smaku)
  • **Ciasto:**
  • 500 g mąki pszennej (typ 450-550)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Ok. 250 ml gorącej (prawie wrzącej) wody

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie grzybów i kapusty na farsz
Grzyby namocz na 30 minut, a następnie ugotuj w małej ilości wody do miękkości (zachowaj bulion!). Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, lekko opłucz. Odsącz i drobno posiekaj. Gotuj kapustę w małej ilości wody (możesz dodać bulion grzybowy) przez 40-60 minut, aż będzie bardzo miękka. Odcedź i wystudź.
2. Łączenie i doprawianie farszu
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju/maśle. Dodaj posiekane grzyby i smaż razem 5 minut. Wystudzoną, odciśniętą kapustę połącz z cebulą i grzybami. Dopraw farsz bardzo obficie solą, pieprzem i majerankiem. Farsz musi być wyraźny, ponieważ ciasto jest neutralne. Jeśli farsz jest zbyt mokry, odparuj go na patelni.
3. Przygotowanie ciasta parzonego (elastyczność)
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i olej. Wlej stopniowo gorącą wodę (ok. 250 ml), mieszając drewnianą łyżką. Kiedy masa ostygnie na tyle, by nie parzyć, wyrabiaj ciasto ręcznie przez 10-15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Przykryj ciasto folią lub miską i odstaw na 15 minut.
4. Wałkowanie i lepienie (uszczelnianie)
Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą część wałkuj cienko (ok. 1-2 mm). Wyciskaj kółka szklanką. Na środek każdego kółka nałóż łyżeczkę farszu. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlepić brzegi, upewniając się, że są szczelne (można je ozdobnie zawinąć). Przykryj gotowe pierogi ściereczką, by nie wyschły.
5. Gotowanie i serwowanie
Pierogi gotuj w dużym garnku z osoloną wodą. Wrzuć pierogi partiami, delikatnie zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową. Serwuj gorące, okraszone zeszkloną cebulką na oleju (postna opcja) lub na maśle z bułką tartą (opcja świąteczna).

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Staropolski Piernik Długodojrzewający

Piernik Długodojrzewający

5 (311)
Pierogi z Suszonymi Śliwkami

Pierogi ze Śliwkami

5 (287)
Wigilijny Barszcz Czerwony na Zakwasie

Barszcz na Zakwasie

4.99 (257)
Pasztet Wigilijny z Soczewicy

Pasztet z Soczewicy

4.99 (133)
Kutia Wigilijna z Makiem i Pszenicą

Kutia z Makiem

4.93 (249)
Tradycyjny Makowiec Zawijany

Makowiec Zawijany

4.91 (377)
Tradycyjne Śledzie w Śmietanie

Śledzie w Śmietanie

4.91 (357)
Tradycyjna Zupa Grzybowa z Łazankami

Zupa Grzybowa z Łazankami

4.9 (293)
Tradycyjny Karp Smażony

Karp Smażony Wigilijny

4.89 (129)
Gołąbki z Kaszą i Grzybami

Gołąbki Wigilijne

4.87 (451)
Staropolski Makowiec Zawijany

Makowiec Zawijany

4.87 (484)
Tradycyjny Kompot z Suszu

Kompot z Suszu

4.85 (447)