Tradycyjne Śledzie w Śmietanie

Kremowe, Tradycyjne Śledzie w Gęstej Śmietanie z Kwaskowym Jabłkiem i Czerwoną Cebulą – Idealne na Wigilię

Śledzie w śmietanie to klasyka polskich świąt. Kluczem do doskonałego smaku jest odpowiednie namoczenie solonych filetów, które musi zrównoważyć ich słoność, oraz przygotowanie gęstego, lekko kwaskowego sosu. Podawane na zimno stanowią idealną postną przystawkę.

Ocena
4.91 (357)
Czas
20 minut (przygotowanie) + 4 godziny (moczenie)
Ilość porcji
4-6 porcji

Składniki

  • 4 duże filety śledziowe solone (Matjasy)
  • Mleko lub zimna woda (do moczenia)
  • 1 duża cebula czerwona (drobno posiekana)
  • 1 duże jabłko (twarde, kwaskowe, obrane i starte na grubych oczkach)
  • 250 ml gęstej śmietany 18% lub 22% (schłodzonej)
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie, dla gęstości)
  • 1 łyżeczka cukru (lub miodu)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

1. Moczenie filetów śledziowych (klucz do łagodności)
Filety śledziowe dokładnie opłucz pod zimną wodą. Następnie zalej je zimnym mlekiem lub wodą. Odstaw do lodówki na 4-6 godzin (lub dłużej, jeśli śledzie są bardzo słone), wymieniając płyn co 2 godziny. Filety powinny być po moczeniu przyjemnie słone, ale nie przesolone. Po namoczeniu, osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym.
2. Przygotowanie dodatków i krojenie śledzi
Cebulę drobno posiekaj. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, możesz ją sparzyć wrzątkiem, a następnie zahartować zimną wodą. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odmoczone i osuszone filety śledziowe pokrój na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm (na jeden kęs).
3. Przygotowanie sosu śmietanowego
W misce połącz gęstą, schłodzoną śmietanę z majonezem (jeśli używasz) i cukrem (lub miodem). Dodaj sok z cytryny – kwas jest niezbędny, aby sos nie był mdły i aby śmietana zachowała gęstość. Sos dopraw świeżo mielonym pieprzem. Soli dodaj ostrożnie, dopiero po połączeniu z śledziami, gdyż ryba może być już wystarczająco słona.
4. Łączenie składników i "przegryzanie" smaków
Do sosu dodaj pokrojone śledzie, posiekaną cebulę oraz starte jabłko. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, upewniając się, że wszystkie kawałki są pokryte śmietaną. Przełóż śledzie do naczynia i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Czas "przegryzania" jest kluczowy, by smaki się połączyły, a jabłko zmiękło i oddało swój aromat.
5. Serwowanie
Śledzie podawaj bardzo zimne, udekorowane posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub plastrami jabłka. Świetnie smakują z pieczywem lub gorącymi, ugotowanymi ziemniakami w mundurkach.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Staropolski Piernik Długodojrzewający

Piernik Długodojrzewający

5 (311)
Pierogi z Suszonymi Śliwkami

Pierogi ze Śliwkami

5 (287)
Wigilijny Barszcz Czerwony na Zakwasie

Barszcz na Zakwasie

4.99 (257)
Pasztet Wigilijny z Soczewicy

Pasztet z Soczewicy

4.99 (133)
Kutia Wigilijna z Makiem i Pszenicą

Kutia z Makiem

4.93 (249)
Tradycyjny Makowiec Zawijany

Makowiec Zawijany

4.91 (377)
Tradycyjne Śledzie w Śmietanie

Śledzie w Śmietanie

4.91 (357)
Tradycyjna Zupa Grzybowa z Łazankami

Zupa Grzybowa z Łazankami

4.9 (293)
Tradycyjny Karp Smażony

Karp Smażony Wigilijny

4.89 (129)
Gołąbki z Kaszą i Grzybami

Gołąbki Wigilijne

4.87 (451)
Staropolski Makowiec Zawijany

Makowiec Zawijany

4.87 (484)
Tradycyjny Kompot z Suszu

Kompot z Suszu

4.85 (447)