Gołąbki z Kaszą i Grzybami

Tradycyjne Wigilijne Gołąbki Bez Mięsa, Nadziewane Sycącą Kaszą Gryczaną i Aromatycznymi Grzybami Leśnymi, Duszone w Delikatnym Sosie Grzybowym

Wigilijne gołąbki, w wersji bezmięsnej, nadziewane kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, to obowiązkowy element 12 dań. Kluczem jest odpowiednio przygotowana kapusta, tak by liście były elastyczne, oraz bogaty w smaku, dobrze doprawiony farsz. Gołąbki dusimy powoli, co zapewnia im miękkość i przenikanie smaków.

Ocena
4.87 (451)
Czas
2 godziny 30 minut
Ilość porcji
Ok. 12-14 sztuk

Składniki

  • 1 duża główka białej kapusty
  • 150 g kaszy gryczanej (niepalonej)
  • 30 g suszonych grzybów (borowików/podgrzybków)
  • 2 duże cebule (drobno posiekane)
  • 3 łyżki masła lub oleju (do smażenia)
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 1/2 łyżeczki kminku
  • **Sos:**
  • 300 ml bulionu grzybowego (z gotowania grzybów)
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie do zagęszczenia)
  • 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie, poza postem)

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie kapusty i grzybów (na bulion)
Z główki kapusty wykrój głąb. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Włóż kapustę i gotuj, stopniowo zdejmując mięknące liście (ok. 2-3 minuty na liść). Liście ostudź, usuń twarde nerwy, ścinając je płasko. Grzyby namocz, a następnie ugotuj w 300 ml wody. Odcedź, bulion zachowaj (to będzie sos!), a grzyby drobno posiekaj.
2. Przygotowanie farszu (kasza i smażenie bazy)
Kaszę gryczaną ugotuj na sypko (proporcje: 1 część kaszy na 2 części wody, gotuj ok. 15 minut, a następnie zostaw pod przykryciem). Na maśle lub oleju zeszklij posiekaną cebulę, a następnie dodaj posiekane grzyby i smaż 5 minut. Wymieszaj ugotowaną kaszę, usmażone grzyby i cebulę. Dopraw obficie solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Farsz powinien być bardzo wyrazisty.
3. Zawijanie i układanie gołąbków (technika)
Na środku każdego liścia kapusty połóż porcję farszu (ok. 1.5 łyżki). Najpierw zawiń boki do środka, a następnie zwiń liść, zaczynając od strony głąba. Gołąbki powinny być zwarte i szczelne. Dno szerokiego garnka wyłóż resztą liści kapusty (to zabezpieczy przed przywieraniem). Układaj gołąbki ciasno, jeden obok drugiego.
4. Duszenie i przygotowanie sosu
Gołąbki zalej bulionem grzybowym (woda z gotowania grzybów) tak, by były prawie przykryte. Możesz dodać do bulionu koncentrat pomidorowy (dla opcji niewigilijnej) lub odrobinę majeranku. Przykryj i duś na bardzo małym ogniu przez 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka. Gotowy sos możesz delikatnie zagęścić mąką, jeśli preferujesz gęściejszą konsystencję.
5. Serwowanie
Gołąbki serwuj na gorąco, polane obficie sosem grzybowym, w którym się dusiły. Można je posypać świeżą natką pietruszki. Tradycyjnie podawane są bez dodatków, stanowiąc samodzielne danie główne.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Staropolski Piernik Długodojrzewający

Piernik Długodojrzewający

5 (311)
Pierogi z Suszonymi Śliwkami

Pierogi ze Śliwkami

5 (287)
Wigilijny Barszcz Czerwony na Zakwasie

Barszcz na Zakwasie

4.99 (257)
Pasztet Wigilijny z Soczewicy

Pasztet z Soczewicy

4.99 (133)
Kutia Wigilijna z Makiem i Pszenicą

Kutia z Makiem

4.93 (249)
Tradycyjny Makowiec Zawijany

Makowiec Zawijany

4.91 (377)
Tradycyjne Śledzie w Śmietanie

Śledzie w Śmietanie

4.91 (357)
Tradycyjna Zupa Grzybowa z Łazankami

Zupa Grzybowa z Łazankami

4.9 (293)
Tradycyjny Karp Smażony

Karp Smażony Wigilijny

4.89 (129)
Gołąbki z Kaszą i Grzybami

Gołąbki Wigilijne

4.87 (451)
Staropolski Makowiec Zawijany

Makowiec Zawijany

4.87 (484)
Tradycyjny Kompot z Suszu

Kompot z Suszu

4.85 (447)