Tradycyjny Sernik Krakowski

Autentyczny Sernik Krakowski – Wilgotna, Trzykrotnie Mielona Masa Serowa, Wzbogacona Rodzynkami, na Maślanym Kruchym Spodzie z Dekoracyjną Kratką

Sernik Krakowski, charakteryzujący się kruchym spodem i wierzchem w formie kratki, to najbardziej eleganckie ciasto świąteczne. Kluczem do sukcesu jest użycie tłustego, trzykrotnie mielonego twarogu oraz pieczenie w odpowiednio niskiej temperaturze, by sernik nie opadł i pozostał kremowy.

Ocena
4.83 (197)
Czas
1 godzina 45 minut (pieczenie) + 30 minut (przygotowanie) + chłodzenie
Ilość porcji
Blacha 25x35 cm

Składniki

  • **Ciasto Kruche:**
  • 350 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli
  • **Masa Serowa:**
  • 1 kg twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 200 g cukru (lub mniej, zależnie od preferencji)
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 4 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek, aromat waniliowy/skórka z cytryny

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie ciasta kruchego (spód i kratka)
Szybko zagnieć mąkę, zimne masło, cukier puder, żółtka i sól. Gdy ciasto się połączy, podziel je na dwie nierówne części: 2/3 (na spód) i 1/3 (na kratkę). Owiń obie części folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na minimum 30 minut. Schłodzenie jest kluczowe dla kruchej tekstury.
2. Przygotowanie masy serowej – kolejność mieszania
Rodzynki namocz w gorącej wodzie lub rumie. Masło roztop i ostudź. W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj zmielony twaróg i mąkę ziemniaczaną, miksując na niskich obrotach. Na końcu wlej ostudzone masło, aromat oraz dodaj osuszone rodzynki. Mieszaj tylko do połączenia składników – zbyt długie miksowanie masy serowej prowadzi do jej opadania.
3. Ostatnie łączenie i składanie ciasta
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj pianę do masy serowej za pomocą szpatułki. Wyłóż blachę (25x35 cm) papierem. 2/3 ciasta kruchego wyjmij z zamrażarki i wylep nim spód blachy. Nakłuj widelcem. Wylej masę serową na spód.
4. Tworzenie kratki i pieczenie (temperatura jest kluczowa!)
Pozostałą 1/3 ciasta zetrzyj na tarce lub rozwałkuj i potnij na paski (ok. 1,5 cm szerokości). Ułóż na wierzchu masy serowej kratkę. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do **160°C** (funkcja góra-dół). Piecz przez około 60-75 minut. Bardzo niska temperatura zapobiega pękaniu sernika.
5. Studzenie i serwowanie
Po upieczeniu, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik w środku, aby ostygł powoli przez około godzinę – to minimalizuje ryzyko opadnięcia. Dopiero chłodny sernik wyjmij i wstaw do lodówki na noc. Zimny sernik tradycyjnie posypuje się cukrem pudrem (można również nałożyć cienką warstwę polewy czekoladowej na kratkę).

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Staropolski Piernik Długodojrzewający

Piernik Długodojrzewający

5 (311)
Pierogi z Suszonymi Śliwkami

Pierogi ze Śliwkami

5 (287)
Wigilijny Barszcz Czerwony na Zakwasie

Barszcz na Zakwasie

4.99 (257)
Pasztet Wigilijny z Soczewicy

Pasztet z Soczewicy

4.99 (133)
Kutia Wigilijna z Makiem i Pszenicą

Kutia z Makiem

4.93 (249)
Tradycyjny Makowiec Zawijany

Makowiec Zawijany

4.91 (377)
Tradycyjne Śledzie w Śmietanie

Śledzie w Śmietanie

4.91 (357)
Tradycyjna Zupa Grzybowa z Łazankami

Zupa Grzybowa z Łazankami

4.9 (293)
Tradycyjny Karp Smażony

Karp Smażony Wigilijny

4.89 (129)
Gołąbki z Kaszą i Grzybami

Gołąbki Wigilijne

4.87 (451)
Staropolski Makowiec Zawijany

Makowiec Zawijany

4.87 (484)
Tradycyjny Kompot z Suszu

Kompot z Suszu

4.85 (447)