Tradycyjna Kapusta z Grochem

Autentyczna, Wigilijna Kapusta Z Grochem – Idealne Postne Danie Główne, Pełne Aromatu Ziół i Grzybów

Kapusta z grochem to jedno z najstarszych i najbardziej symbolicznych dań polskiej Wigilii. Połączenie słodkiego, rozgotowanego grochu i kwaskowatej kiszonej kapusty, doprawionej liściem laurowym i kminkiem, tworzy niepowtarzalny smak. Choć wymaga długiego duszenia, jest prosta w przygotowaniu i najlepiej smakuje odgrzewana.

Ocena
4.8 (132)
Czas
2 godziny 15 minut (plus namaczanie grochu)
Ilość porcji
8-10 porcji

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 400 g grochu łuskanego (połówki)
  • 1 duża cebula (drobno posiekana)
  • 2 łyżki masła lub oleju (do smażenia cebuli)
  • Kilka suszonych grzybów (opcjonalnie, dla wzmocnienia aromatu)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku (całego lub mielonego)
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie grochu i grzybów (namaczanie i gotowanie)
Groch łuskany opłucz i zalej zimną wodą. Zostaw do namoczenia na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Suszone grzyby zalej szklanką wrzątku i odstaw na 30 minut. Odcedź groch i ugotuj w świeżej, nieosolonej wodzie, aż będzie bardzo miękki i zacznie się rozpadać (ok. 45-60 minut). Ugotowany groch odcedź i rozgnieć lekko widelcem, zostawiając część całych ziaren.
2. Przygotowanie i gotowanie kapusty
Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku (jeśli jest bardzo kwaśna, opłucz ją lekko). Posiekaj ją na krótsze kawałki. Przełóż do dużego garnka, dodaj posiekane namoczone grzyby (wodę z grzybów zachowaj!), liście laurowe, ziele angielskie i zalej wodą (lub bulionem grzybowym) tak, aby tylko przykryła kapustę. Gotuj na małym ogniu przez 1-1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.
3. Smażenie cebuli z przyprawami
Na patelni rozgrzej tłuszcz (masło lub olej). Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż na małym ogniu, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana (około 8-10 minut). Pod koniec smażenia dodaj kminek (jeśli używasz całego) i szczyptę pieprzu, i smaż jeszcze minutę, aby kminek uwolnił aromat.
4. Łączenie składników i doprawianie
Do ugotowanej i lekko odparowanej kapusty dodaj rozgnieciony groch oraz przesmażoną cebulę z kminkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś całość razem przez kolejne 15-20 minut, aby smaki się połączyły. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną soku z kapusty, jeśli chcesz uzyskać bardziej kwaskowy smak.
5. Odpoczynek i podanie
Kapusta z grochem, podobnie jak bigos, najlepiej smakuje na drugi dzień. Po ugotowaniu, pozwól jej ostygnąć, a następnie wstaw do lodówki. Przed podaniem, odgrzej ją delikatnie na małym ogniu. Kapustę podawaj na gorąco jako dodatek do ryby lub jako osobne danie postne.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Staropolski Piernik Długodojrzewający

Piernik Długodojrzewający

5 (311)
Pierogi z Suszonymi Śliwkami

Pierogi ze Śliwkami

5 (287)
Wigilijny Barszcz Czerwony na Zakwasie

Barszcz na Zakwasie

4.99 (257)
Pasztet Wigilijny z Soczewicy

Pasztet z Soczewicy

4.99 (133)
Kutia Wigilijna z Makiem i Pszenicą

Kutia z Makiem

4.93 (249)
Tradycyjny Makowiec Zawijany

Makowiec Zawijany

4.91 (377)
Tradycyjne Śledzie w Śmietanie

Śledzie w Śmietanie

4.91 (357)
Tradycyjna Zupa Grzybowa z Łazankami

Zupa Grzybowa z Łazankami

4.9 (293)
Tradycyjny Karp Smażony

Karp Smażony Wigilijny

4.89 (129)
Gołąbki z Kaszą i Grzybami

Gołąbki Wigilijne

4.87 (451)
Staropolski Makowiec Zawijany

Makowiec Zawijany

4.87 (484)
Tradycyjny Kompot z Suszu

Kompot z Suszu

4.85 (447)