Szybkie Rogaliki Croissantowe z Dżemem

Puszyste i Maślane Szybkie Rogaliki Croissantowe, Idealne na Śniadanie, Wypełnione Ulubionym Dżemem i Pieczone do Złotego Koloru

Te rogaliki to uproszczona, ale równie pyszna wersja klasycznych croissantów. Dzięki specjalnemu składaniu ciasta, uzyskujemy warstwową strukturę, a dodatek drożdży sprawia, że są puszyste i delikatne. Idealne na szybkie śniadanie, serwowane z ulubionym dżemem, posypane cukrem pudrem.

Ocena
4.82 (392)
Czas
1 godzina 30 minut (plus wyrastanie)
Ilość porcji
12-16 sztuk

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (typ 550)
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7g suszonych)
  • 100 g cukru, 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko (L)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g miękkiego masła (do ciasta), 50 g masła (roztopionego, do smarowania)
  • **Dodatki:**
  • Dżem (malinowy, truskawkowy, morelowy)
  • 1 jajko roztrzepane (do posmarowania), cukier puder (do posypania)

Sposób przygotowania

1. Aktywacja drożdży i przygotowanie ciasta drożdżowego
W małej miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować (powstanie piana). Do dużej miski wsyp mąkę, resztę cukru i sól. Dodaj rozczyn drożdżowy, jajko oraz resztę ciepłego mleka. Wyrabiaj ciasto mikserem z hakiem lub ręcznie przez ok. 5-7 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
2. Dodanie masła i pierwsze wyrastanie
Do gładkiego ciasta dodaj miękkie masło (100g) i wyrabiaj jeszcze 5-7 minut, aż masło całkowicie wchłonie się w ciasto, a ciasto będzie bardzo miękkie i elastyczne. Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
3. Wałkowanie i składanie (Efekt Croissantowy)
Wyrośnięte ciasto przełóż na lekko podsypany mąką blat. Wałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 40x30 cm. Roztopione 50g masła rozsmaruj równomiernie po całej powierzchni ciasta. Złóż ciasto na trzy części (jak list), a następnie ponownie wałkuj na prostokąt. Złóż ciasto ponownie na trzy części. Powtórz ten proces 2-3 razy, za każdym razem wałkując i składając.
4. Formowanie rogalików i drugie wyrastanie
Rozwałkuj ciasto na duży okrąg o grubości ok. 3-4 mm. Podziel okrąg na 12-16 trójkątów (jak tort). U podstawy każdego trójkąta nałóż łyżeczkę dżemu. Zwijaj od szerokiej strony do wierzchołka, formując rogaliki. Układaj rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Pieczenie i serwowanie
Wyrośnięte rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do $180^circ C$ (góra/dół) przez 15-20 minut, aż będą złociste i puszyste. Wyjmij z piekarnika i przestudź na kratce. Przed podaniem obficie posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakują lekko ciepłe, prosto z pieca.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Klasyczna Shakshuka

Shakshuka (Jajka w Sosie)

5.75 (402)
Śniadaniowe Muffiny Jajeczne w Papryce

Muffiny Jajeczne w Papryce

5 (482)
Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

5 (301)
Jajka po Benedyktyńsku

Jajka po Benedyktyńsku

4.98 (218)
Domowa Granola Pieczona

Granola Pieczona

4.97 (435)
Jajecznica z warzywami

Jajecznica z warzywami

4.95 (180)
Francuskie Naleśniki Crêpes Suzette

Crêpes Suzette

4.93 (492)
Scones Szkockie z Żurawiną i Pomarańczą

Scones z Żurawiną

4.92 (315)
Puszyste Waffle Belgijskie

Waffle Belgijskie

4.92 (146)
Puszyste Pancakes Maślankowe na Zakwasie

Pancakes na Maślance z Zakwasem

4.9 (350)
Wegańskie Tofu Scramble

Tofu Scramble z Kurkumą

4.89 (172)
Tosty Francuskie z Chałki

Tosty Francuskie

4.89 (241)