Śniadaniowe Burrito z Fasolą

Sycące i Pełne Smaku Śniadaniowe Burrito: Podgrzewane Tortille Wypełnione Kremową Jajecznicą, Czarną Fasolą, Serem, Awokado i Świeżą Kolendrą

Śniadaniowe burrito to pełnowartościowy i sycący posiłek, który łączy białko z jajek i fasoli, zdrowe tłuszcze z awokado i węglowodany z tortilli. Jest to idealny pomysł na śniadanie do zabrania, które można przygotować z wyprzedzeniem. Kluczowe jest odpowiednie doprawienie fasoli i prawidłowe złożenie tortilli.

Ocena
4.87 (268)
Czas
25 minut
Ilość porcji
4 porcje

Składniki

  • 4 duże tortille pszenne
  • 6 dużych jajek (L)
  • 1/2 puszki czarnej fasoli (odsączonej i przepłukanej)
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1/2 czerwonej cebuli (drobno posiekanej)
  • 1/2 dojrzałego awokado (pokrojonego w kostkę lub plasterki)
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar lub mozzarella
  • 2 łyżki posiekanej kolendry, sól, pieprz, szczypta kuminu
  • Oliwa lub masło do smażenia

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie nadzienia fasolowego
Na małej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż drobno posiekaną czerwoną cebulę przez 3 minuty. Dodaj odsączoną czarną fasolę, kumin, sól i pieprz. Wlej bulion warzywny (lub wodę) i gotuj 5 minut, aż płyn odparuje, a fasola zmięknie i lekko się rozpadnie. Opcjonalnie: Rozgnieć część fasoli widelcem, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję.
2. Przygotowanie kremowej jajecznicy
W misce roztrzep jajka z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę na średnim ogniu. Wlej jajka i smaż na wolnym ogniu, delikatnie mieszając, aby jajecznica była kremowa (nie przesuszona). Zdejmij z ognia, gdy jest jeszcze lekko wilgotna. Wymieszaj z posiekaną kolendrą.
3. Ogrzewanie i składanie tortilli (Technika rolowania)
Rozgrzej suche tortille na patelni przez 15-20 sekund z każdej strony, aż będą ciepłe i elastyczne (to zapobiegnie pękaniu przy rolowaniu). Na środku każdej tortilli ułóż warstwę fasoli, następnie porcję jajecznicy, pokrojone awokado i posyp startym serem. Zostaw wolne brzegi. Złóż boki tortilli do środka, a następnie mocno zwiń, zaczynając od dołu.
4. Finalne podpieczenie i serwowanie
Rozgrzej tę samą patelnię (lub użyj nowej, suchej). Ułóż złożone burrito szwem do dołu i smaż po 1-2 minuty z każdej strony, aż tortille będą chrupiące i lekko brązowe, a ser w środku się roztopi. To dodatkowo "uszczelni" burrito.
5. Serwowanie
Przekrój burrito na pół (pod kątem, dla lepszej prezentacji). Podawaj natychmiast, najlepiej z dodatkiem salsy, kwaśnej śmietany, lub pikantnego sosu. Świetnie smakuje też z dodatkowymi plasterkami awokado obok.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Klasyczna Shakshuka

Shakshuka (Jajka w Sosie)

5.75 (402)
Śniadaniowe Muffiny Jajeczne w Papryce

Muffiny Jajeczne w Papryce

5 (482)
Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

5 (301)
Jajka po Benedyktyńsku

Jajka po Benedyktyńsku

4.98 (218)
Domowa Granola Pieczona

Granola Pieczona

4.97 (435)
Jajecznica z warzywami

Jajecznica z warzywami

4.95 (180)
Francuskie Naleśniki Crêpes Suzette

Crêpes Suzette

4.93 (492)
Scones Szkockie z Żurawiną i Pomarańczą

Scones z Żurawiną

4.92 (315)
Puszyste Waffle Belgijskie

Waffle Belgijskie

4.92 (146)
Puszyste Pancakes Maślankowe na Zakwasie

Pancakes na Maślance z Zakwasem

4.9 (350)
Wegańskie Tofu Scramble

Tofu Scramble z Kurkumą

4.89 (172)
Tosty Francuskie z Chałki

Tosty Francuskie

4.89 (241)