Łosoś w Glazurze

Soczysty Łosoś Pieczony w Miodowo-Musztardowej Glazurze z Czosnkiem i Świeżym Tymiankiem – Danie Szybkie, Zdrowe i Pełne Smaku, Idealne na Rodzinny Obiad lub Kolację

Doskonały sposób na łososia: glazura miodowo-musztardowa tworzy na rybie delikatną, karmelową i aromatyczną skorupkę, jednocześnie zatrzymując w środku soczystość. Kluczem do sukcesu jest pieczenie w wysokiej temperaturze przez krótki czas. Ten przepis nie wymaga wcześniejszego marynowania, a przygotowanie glazury trwa zaledwie dwie minuty.

Ocena
4.87 (286)
Czas
25 minut
Ilość porcji
2 porcje

Składniki

  • 2 filety z łososia (ok. 180-200 g każdy, ze skórą lub bez)
  • 1/4 szklanki musztardy Dijon (lub miodowej)
  • 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek lub olej w sprayu

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie glazury i rozgrzewanie piekarnika
Piekarnik nagrzej do wysokiej temperatury $200^circ C$ (tryb góra-dół). W małej misce dokładnie wymieszaj musztardę Dijon, miód, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny i świeży tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Glazura powinna być jednolita i gęsta.
2. Przygotowanie łososia i pierwsze pieczenie (Podstawa smaku)
Blachę wyłóż papierem do pieczenia (lub folią, aby łatwiej było sprzątać). Lekko natłuść blachę oliwą w sprayu. Osusz filety z łososia ręcznikiem papierowym (ważne dla chrupkości skóry, jeśli ją zostawiasz). Posól i popieprz filety. Wstaw łososia do piekarnika na 5 minut bez glazury, by rozpocząć pieczenie i "zamknąć" mięso.
3. Nakładanie glazury i dokończenie pieczenia (Karmelizacja)
Po 5 minutach wyjmij blachę z piekarnika. Za pomocą pędzla delikatnie, ale obficie posmaruj wierzch każdego filetu przygotowaną glazurą miodowo-musztardową. Wstaw łososia z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 8-10 minut. Całkowity czas pieczenia powinien wynosić 13-15 minut, w zależności od grubości filetu.
4. Kontrola temperatury i odpoczynek mięsa
Łosoś jest gotowy, gdy jego wewnętrzna temperatura osiągnie $60^circ C$ ($145^circ F$), a mięso łatwo rozpada się widelcem. Wyjmij łososia z piekarnika i przenieś na talerze. Pozwól mu odpocząć przez 3-5 minut – jest to kluczowe dla zachowania soczystości mięsa. W tym czasie reszta glazury zgęstnieje i idealnie osiądzie na rybie.
5. Serwowanie i dodatki
Serwuj ciepłego łososia polanego pozostałą glazurą z blachy. Idealnie pasuje do pieczonych szparagów, delikatnie przyprawionego brokuła lub prostej sałatki ze świeżymi liśćmi i vinegrette. Przed podaniem możesz posypać danie świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Perliczka Faszerowana Grzybami i Kasztanami

Perliczka Faszerowana

4.99 (111)
Tadżin z Kurczakiem i Cytryną Konserwową

Tadżin z Kurczakiem

4.94 (135)
Curry z Cieciorki i Szpinaku

Curry Cieciorka i Szpinak

4.93 (408)
Francuskie Confit z Kaczki

Confit z Kaczki

4.92 (481)
Souvlaki z Tzatziki

Souvlaki Wieprzowe

4.92 (339)
Curry Jagnięce Rogan Josh

Rogan Josh

4.89 (378)
Tajskie Zielone Curry z Kurczakiem

Zielone Curry

4.88 (281)
Lazania Bolońska

Lazania Bolońska

4.88 (222)
Łosoś w Glazurze

Łosoś Glazurowany

4.87 (286)
Risotto z Borowikami

Risotto Borowikowe

4.86 (385)
Wołowina Syczuańska

Chili Beef Syczuańskie

4.84 (142)
Yakitori z Kurczaka z Glazurą Tare

Szaszłyki Yakitori

4.84 (317)