Tajskie Zielone Curry z Kurczakiem

Autentyczne Tajskie Zielone Curry: Intensywnie Aromatyczny Sos Kokosowo-Zielony z Delikatnymi Kawałkami Kurczaka, Bambusem, Papryką i Liśćmi Limonki Kaffir – Idealne z Ryżem Jaśminowym

Zielone curry to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej, charakteryzujące się kremową teksturą dzięki mleku kokosowemu i wyrazistym, ziołowym smakiem dzięki zielonej paście chili. Kluczem do głębi smaku jest podsmażenie pasty curry na gęstej części mleka kokosowego. Idealnie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym, który łagodzi jego pikantność.

Ocena
4.88 (281)
Czas
40 minut
Ilość porcji
4 porcje

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka (pokrojonej w kostkę)
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (pełnotłustego)
  • 2 łyżki zielonej pasty curry (dostosować do ostrości)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w paski)
  • 1/2 szklanki pędów bambusa (odsączonych)
  • 2 łyżki sosu rybnego (fish sauce)
  • 1 łyżeczka cukru palmowego (lub brązowego)
  • 4-5 liści limonki kaffir (całe)
  • Garść świeżej bazylii tajskiej (lub zwykłej)
  • Olej roślinny do smażenia
  • **Do serwowania:** Ryż jaśminowy, świeża kolendra

Sposób przygotowania

1. Podsmażanie pasty curry na bazie kokosa (Klucz do aromatu)
Z puszki mleka kokosowego (nie mieszając go) zbierz 2-3 łyżki gęstej, kremowej części (tłuszczu). Rozgrzej woka lub duży garnek na średnim ogniu. Włóż tłustą część mleka kokosowego i podgrzewaj, aż się roztopi. Dodaj zieloną pastę curry i podsmażaj ją przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Pasta musi zacząć intensywnie pachnieć i oddzielać tłuszcz – to wydobędzie jej głębię smaku.
2. Smażenie kurczaka i dodawanie płynów
Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka do woka i smaż, mieszając z pastą curry, aż zmieni kolor na biały i lekko się zarumieni (około 5 minut). Wlej pozostałe mleko kokosowe (wraz z wodnistą częścią). Dodaj liście limonki kaffir (lekko je nagnij, aby uwolnić aromat), sos rybny i cukier palmowy. Doprowadź całość do delikatnego wrzenia.
3. Duszenie warzyw i finalne doprawianie
Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 10 minut. Dodaj paprykę i pędy bambusa. Gotuj kolejne 5-7 minut, aż warzywa będą chrupiące (*al dente*). Skosztuj sosu – w Tajskiej kuchni kluczowy jest balans: słone (sos rybny), słodkie (cukier), kwaśne (limonka - opcjonalnie, jeśli sos jest za ciężki). Dopraw w razie potrzeby sosem rybnym lub cukrem.
4. Dodanie bazylii i serwowanie
Zdejmij curry z ognia. Wymieszaj z dużą garścią świeżej tajskiej bazylii (ma charakterystyczny anyżkowy aromat) i ewentualnie świeżą kolendrą. Liście dodajemy na samym końcu, aby zachowały intensywny kolor i smak. Nie gotuj bazylii.
5. Podanie
Curry podawaj w głębokich miseczkach, obficie polewając ugotowany, puszysty ryż jaśminowy. Udekoruj listkami kolendry lub posyp odrobiną pokrojonego chili dla kontrastu kolorystycznego. Pamiętaj, aby usunąć całe liście limonki kaffir przed podaniem.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Perliczka Faszerowana Grzybami i Kasztanami

Perliczka Faszerowana

4.99 (111)
Tadżin z Kurczakiem i Cytryną Konserwową

Tadżin z Kurczakiem

4.94 (135)
Curry z Cieciorki i Szpinaku

Curry Cieciorka i Szpinak

4.93 (408)
Francuskie Confit z Kaczki

Confit z Kaczki

4.92 (481)
Souvlaki z Tzatziki

Souvlaki Wieprzowe

4.92 (339)
Curry Jagnięce Rogan Josh

Rogan Josh

4.89 (378)
Tajskie Zielone Curry z Kurczakiem

Zielone Curry

4.88 (281)
Lazania Bolońska

Lazania Bolońska

4.88 (222)
Łosoś w Glazurze

Łosoś Glazurowany

4.87 (286)
Risotto z Borowikami

Risotto Borowikowe

4.86 (385)
Wołowina Syczuańska

Chili Beef Syczuańskie

4.84 (142)
Yakitori z Kurczaka z Glazurą Tare

Szaszłyki Yakitori

4.84 (317)