Jajka po Turecku Cilbir

Jajka po Turecku (Cilbir) – aromatyczne śniadanie z jogurtem czosnkowym i palonym masłem chili

Cilbir, czyli jajka po turecku w koszulkach, to niezwykle aromatyczne i sycące danie. Serwowane na kremowym jogurcie greckim z dodatkiem świeżego czosnku i polane palonym masłem z płatkami chili. To idealna propozycja dla miłośników intensywnych smaków na zdrowe, białkowe śniadanie.

Ocena
4.7 (320)
Czas
30 minut
Ilość porcji
2 porcje

Składniki

  • 2 duże jajka (świeże)
  • 250 g jogurtu greckiego (pełnotłustego)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 50 g masła klarowanego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka płatków chili (np. Pul Biber)
  • 1 łyżka octu (do gotowania jajek)
  • Świeży koperek lub mięta (do dekoracji)
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie jogurtu czosnkowego
Do miseczki włóż jogurt grecki. Czosnek bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj czosnek do jogurtu, dopraw odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw jogurt do lodówki na czas przygotowania reszty składników – smaki lepiej się przegryzą.
2. Przygotowanie masła chili
Na małej patelni lub w rondelku rozpuść masło. Gdy masło zacznie się pienić i nabierać lekko orzechowego, brązowego koloru (tzw. masło palone/beurre noisette), zdejmij je z ognia. Dodaj płatki chili (Pul Biber lub inne). Wymieszaj i odstaw. Masło powinno być ciepłe w momencie serwowania.
3. Gotowanie jajek w koszulkach – technika wody z octem
W szerokim garnku zagotuj wodę. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum tak, aby tylko lekko "mrugała" (nie bulgotała gwałtownie). Dodaj 1 łyżkę octu – pomoże on ściąć białko. Do szklanki wbij ostrożnie jajko. Za pomocą łyżki zrób w wodzie wir i delikatnie wlej jajko do jego centrum. Gotuj przez 3 do 4 minut. Białko musi być ścięte, a żółtko płynne.
4. Wyjmowanie i odsączanie jajek
Gotowe jajko delikatnie wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Odsącz nadmiar wody na ręczniku papierowym. Powtórz proces z drugim jajkiem. Możesz gotować je pojedynczo, aby uzyskać lepszy kształt.
5. Serwowanie i finalny montaż
Na duży, płaski talerz lub do miski wyłóż przygotowany jogurt czosnkowy, tworząc na środku niewielkie wgłębienie. Ostrożnie połóż odsączone jajko w koszulce na jogurcie. Polej całość ciepłym masłem chili, upewniając się, że płatki chili równomiernie się rozłożą. Ozdób świeżym koperkiem lub miętą. Podawaj od razu, najlepiej z chrupiącą grzanką lub pieczywem typu pita do wycierania sosu.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Klasyczna Shakshuka

Shakshuka (Jajka w Sosie)

5.75 (402)
Śniadaniowe Muffiny Jajeczne w Papryce

Muffiny Jajeczne w Papryce

5 (482)
Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

5 (301)
Jajka po Benedyktyńsku

Jajka po Benedyktyńsku

4.98 (218)
Domowa Granola Pieczona

Granola Pieczona

4.97 (435)
Jajecznica z warzywami

Jajecznica z warzywami

4.95 (180)
Francuskie Naleśniki Crêpes Suzette

Crêpes Suzette

4.93 (492)
Scones Szkockie z Żurawiną i Pomarańczą

Scones z Żurawiną

4.92 (315)
Puszyste Waffle Belgijskie

Waffle Belgijskie

4.92 (146)
Puszyste Pancakes Maślankowe na Zakwasie

Pancakes na Maślance z Zakwasem

4.9 (350)
Wegańskie Tofu Scramble

Tofu Scramble z Kurkumą

4.89 (172)
Tosty Francuskie z Chałki

Tosty Francuskie

4.89 (241)