Sernik Krakowski z Kratką

Tradycyjny Sernik Krakowski: Kremowy, Puszysty Twaróg z Dodatkiem Bakalii, Pieczony na Kruchym Spodzie i Pokryty Charakterystyczną, Maślaną Kratką.

Sernik Krakowski charakteryzuje się nie tylko wyjątkowo kremową i wilgotną masą serową, ale również dekoracyjną kratką wykonaną z kruchego ciasta. Kluczem jest trzykrotnie mielony, pełnotłusty twaróg.

Ocena
4.8 (182)
Czas
90 minut
Ilość porcji
16 porcji

Składniki

  • **Kruche Ciasto (Spód i Kratka):** 300g mąki pszennej, 150g zimnego masła, 2 żółtka, 50g cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • **Masa Serowa:** 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu (zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka), 200g cukru, 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka), 100g masła (roztopionego), 1 budyń waniliowy (proszek), 100g rodzynek, aromat waniliowy/skórka z cytryny.
  • **Dodatki:** Dżem morelowy (do posmarowania kratki), jajko do posmarowania kratki.

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie Kruchego Ciasta i Spodu
Zagnieć mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka i zimne masło na jednolite ciasto. Podziel na dwie nierówne części: **2/3** na spód i **1/3** na kratkę. Większą część wylep dno tortownicy (śr. 24-26 cm). Mniejszą zawiń w folię i schłodź w lodówce. Podpiecz spód w **180°C przez 10 minut**.
2. Przygotowanie Masy Serowej (Łączenie Żółtek)
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj stopniowo żółtka (4 z masy serowej + 2 z ciasta), miksując. Następnie dodaj zmielony twaróg, budyń, aromat/skórkę i namoczone rodzynki. Dokładnie wymieszaj.
3. Ubijanie Białek i Łączenie
Pozostałe 4 białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie, łyżką lub szpatułką, wmieszaj pianę do masy serowej. Wylej masę na podpieczony kruchy spód.
4. Tworzenie Kratki
Wyjmij mniejszą część ciasta z lodówki. Rozwałkuj ją na prostokąt i potnij na równe paski (ok. 1.5 cm szerokości). Ułóż paski na masie serowej w charakterystyczny wzór kratki. Paski posmaruj roztrzepanym jajkiem lub samym żółtkiem dla uzyskania złocistego koloru.
5. Pieczenie
Piecz sernik w temperaturze **180°C przez 60-70 minut** (jeśli zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryj folią aluminiową). Po upieczeniu zostaw sernik w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
6. Dekoracja i Serwowanie
Wystudzony sernik ostrożnie wyjmij z formy. Tradycyjnie sernik krakowski dekoruje się na kratce cienką warstwą **dżemu morelowego** (lub innej kwaśnej konfitury) podgrzanego i lekko rozprowadzonego pędzelkiem. Sernik podawaj schłodzony.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Ciasto Mleczna Kanapka

Mleczna Kanapka

4.98 (334)
Szarlotka na Kruchym Cieście z Cynamonem

Szarlotka z Cynamonem

4.94 (142)
Tradycyjna Szarlotka z Bezową Pianką

Szarlotka z Bezą

4.9 (307)
Klasyczna Karpatka

Karpatka z Kremem

4.87 (296)
Ciasto Biały Puch

Biały Puch

4.87 (489)
Tradycyjny Polski Makowiec Zawijany

Makowiec Drożdżowy

4.81 (193)
Sernik Krakowski z Kratką

Sernik Krakowski

4.81 (182)
Torcik Kasza Manna

Torcik Kasza Manna

4.8 (423)