Tradycyjny Polski Makowiec Zawijany

Makowiec Zawijany: Klasyczna Rulada z Delikatnego Ciasta Drożdżowego, Obficie Wypełniona Gęstą, Aromatyczną Masą Makową z Bakaliami i Skórką Pomarańczową.

Makowiec to nieodłączny element polskiej kuchni świątecznej, zwłaszcza Bożego Narodzenia. Wymaga cierpliwości przy wyrabianiu ciasta drożdżowego i starannego przygotowania masy makowej, by nie była zbyt mokra – jest to klucz do pięknie zawiniętego rulonu.

Ocena
4.8 (193)
Czas
180 minut
Ilość porcji
2 rolady (16-20 porcji)

Składniki

  • **Ciasto Drożdżowe:** 500g mąki pszennej, 50g świeżych drożdży, 250ml ciepłego mleka, 100g cukru, 100g roztopionego masła, 2 jajka, szczypta soli.
  • **Masa Makowa:** 300g maku, 200ml gorącego mleka, 100g cukru, 50g miodu, 50g rodzynek, 50g orzechów włoskich, skórka pomarańczowa (kandyzowana lub świeża), 2 białka (do spięcia masy).
  • **Lukier:** Cukier puder, sok z cytryny.

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie Ciasta Drożdżowego (Zaczyn)
Przygotuj zaczyn: drożdże rozpuść w ciepłym mleku z łyżką cukru i mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na **15 minut**. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj resztę cukru, jaja, sól i gotowy zaczyn. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając roztopione masło. Wyrabiaj **10 minut**. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na **1 godzinę**.
2. Przygotowanie Masy Makowej
Mak zalej wrzącym mlekiem i odstaw na **30 minut**. Odcedź, a następnie **zmiel dwukrotnie** w maszynce. Zmielony mak wymieszaj z cukrem, miodem, posiekanymi bakaliami i skórką pomarańczową. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka. Masa musi być gęsta.
3. Rozwałkowanie Ciasta i Nakładanie Nadzienia
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości **ok. 3-4 mm**. Równomiernie rozłóż na cieście połowę masy makowej, zostawiając wolne brzegi.
4. Zawijanie Rulonów (Makowca)
Zwiń ciasto, zaczynając od dłuższego boku, formując ścisły rulon. Brzegi delikatnie podwiń i dobrze zaklej, aby masa nie wypłynęła. Zawiń każdą roladę w **papier do pieczenia** (zawijaj luźno, pozostawiając miejsce na wyrośnięcie) i odstaw do ponownego wyrośnięcia na **30 minut**.
5. Pieczenie
Nagrzej piekarnik do **180°C**. Piecz makowce przez **około 40-50 minut**, aż będą złociste. Wyjmij z piekarnika i odwiń z papieru do pieczenia, gdy lekko ostygną.
6. Lukier i Serwowanie
Po ostygnięciu przygotuj lukier: utrzyj cukier puder z odrobiną soku z cytryny (powinien być gęsty). Posmaruj wierzch makowców i odczekaj, aż lukier zastygnie. Krój w plastry i serwuj.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Ciasto Mleczna Kanapka

Mleczna Kanapka

4.98 (334)
Szarlotka na Kruchym Cieście z Cynamonem

Szarlotka z Cynamonem

4.94 (142)
Tradycyjna Szarlotka z Bezową Pianką

Szarlotka z Bezą

4.9 (307)
Klasyczna Karpatka

Karpatka z Kremem

4.87 (296)
Ciasto Biały Puch

Biały Puch

4.87 (489)
Tradycyjny Polski Makowiec Zawijany

Makowiec Drożdżowy

4.81 (193)
Sernik Krakowski z Kratką

Sernik Krakowski

4.81 (182)
Torcik Kasza Manna

Torcik Kasza Manna

4.8 (423)