Ciasto Mleczna Kanapka

Ciasto Mleczna Kanapka (Milky Way): Dwa Cienkie, Czekoladowe Blaty Biszkoptu Przedzielone Grubą Warstwą Puszystej, Mlecznej Pianki na Bazie Mleka Skondensowanego i Śmietanki. Smak Znany z Popularnego Batonika.

Ciasto to wierna replika smaku batonika Milky Way/Mleczna Kanapka, w wersji domowej. Podstawą jest lekki, wilgotny kakaowy biszkopt i stabilna, ale delikatna pianka. Pianka musi być dobrze schłodzona, aby utrzymać kształt podczas krojenia.

Ocena
4.98 (334)
Czas
70 minut
Ilość porcji
16 porcji

Składniki

  • **Biszkopt Kakaowy:** 4 jajka, 100g cukru, 60g mąki pszennej, 40g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • **Pianka Mleczna:** 500 ml śmietanki kremówki 36% (bardzo zimna), 250g schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego, 2 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki gorącej wody.
  • **Polewa (opcjonalnie):** 100g czekolady mlecznej/gorzkiej, 50 ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania

1. Pieczenie i Krojenie Biszkoptu Kakaowego
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, następnie żółtka. Przesiej mąkę, kakao i proszek, delikatnie wymieszaj. Piecz w formie 25x35 cm w **170°C przez 25 minut**. Ostudzony biszkopt przetnij ostrym nożem na dwa równe, cienkie blaty.
2. Przygotowanie Stabilizatora
Żelatynę zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do ostygnięcia. Żelatyna powinna być płynna, ale już letnia.
3. Przygotowanie Pianki Mlecznej
Bardzo zimną śmietankę ubij na sztywno. Następnie wlej cienkim strumieniem schłodzone mleko skondensowane, cały czas miksując. Na koniec, powoli, wlej przestudzoną żelatynę, miksując krótko na niskich obrotach tylko do połączenia.
4. Składanie Ciasta i Chłodzenie
Pierwszy blat biszkoptu umieść z powrotem w formie. Wyłóż na niego całą piankę mleczną i wyrównaj. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Ciasto wstaw do lodówki na **minimum 3-4 godziny**, a najlepiej na całą noc, aby pianka stężała.
5. Przygotowanie Polewy Czekoladowej (Opcjonalnie)
Śmietankę podgrzej (nie gotuj). Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Odstaw na chwilę, a następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej, błyszczącej polewy. Ostudź, aż polewa zacznie lekko gęstnieć.
6. Dekoracja i Serwowanie
Zdejmij formę z ciasta. Jeśli używasz, wylej gęstniejącą polewę na wierzch ciasta i rozprowadź. Po zastygnięciu polewy, ciasto krój na podłużne, prostokątne porcje. Serwuj wyłącznie schłodzone.

Oceń przepis

Zobacz podobne przepisy

Ciasto Mleczna Kanapka

Mleczna Kanapka

4.98 (334)
Szarlotka na Kruchym Cieście z Cynamonem

Szarlotka z Cynamonem

4.94 (142)
Tradycyjna Szarlotka z Bezową Pianką

Szarlotka z Bezą

4.9 (307)
Klasyczna Karpatka

Karpatka z Kremem

4.87 (296)
Ciasto Biały Puch

Biały Puch

4.87 (489)
Tradycyjny Polski Makowiec Zawijany

Makowiec Drożdżowy

4.81 (193)
Sernik Krakowski z Kratką

Sernik Krakowski

4.81 (182)
Torcik Kasza Manna

Torcik Kasza Manna

4.8 (423)